6G Celicas Forums

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> HELP engine problem. using to much oil, engine problem!
post Feb 8, 2008 - 3:52 PM
+Quote Post
gate4sweden

Enthusiast
*
Joined May 31, '07
Currently Offline

Reputation: 0 (0%)




Hi i have a problem with my car its the second time now last time i had to change the whole motor..

my 7AFE engine using allot of oil.. i get a little smoke after 4000 rpm.
do you have any clues what it can be? there is no oil leak on the engine..
?


--------------------
post Feb 8, 2008 - 3:56 PM
+Quote Post
nightryder

Enthusiast
**
Joined Sep 29, '05
From Rochester, Massachusetts
Currently Offline

Reputation: 2 (100%)




QUOTE(gate4sweden @ Feb 8, 2008 - 3:52 PM) [snapback]639480[/snapback]

Hi i have a problem with my car its the second time now last time i had to change the whole motor..

my 7AFE engine using allot of oil.. i get a little smoke after 4000 rpm.
do you have any clues what it can be? there is no oil leak on the engine..
?



if you know you're burning oil dont go over 4000 rpms, tek it easy. You are probably burning it off thats why you dont notice a leak.


piston rings, valve seals....?


hows your coolant?


--------------------
IPB Image
The question is not how far. The question is, do you possess the constitution, the depth of faith, to go as far as is needed?
post Feb 8, 2008 - 4:35 PM
+Quote Post
gate4sweden

Enthusiast
*
Joined May 31, '07
Currently Offline

Reputation: 0 (0%)




QUOTE(nightryder @ Feb 8, 2008 - 9:56 PM) [snapback]639485[/snapback]

QUOTE(gate4sweden @ Feb 8, 2008 - 3:52 PM) [snapback]639480[/snapback]

Hi i have a problem with my car its the second time now last time i had to change the whole motor..

my 7AFE engine using allot of oil.. i get a little smoke after 4000 rpm.
do you have any clues what it can be? there is no oil leak on the engine..
?





hows your coolant?


the coolant i good.!


--------------------
post Feb 8, 2008 - 9:15 PM
+Quote Post
dabazied

Enthusiast
***
Joined Jun 10, '07
From Riverside, CA
Currently Offline

Reputation: 4 (100%)




have you pulled out your spark plugs yet to see if there is any oil or oil residue on them yet? If there is oil there, ya got a piston rings/valve seal problem most likely.


--------------------

She's Alive...... Again!!!
QUOTE (95CelicaST @ Nov 17, 2009 - 5:53 AM) *
QUOTE (SwissFerdi @ Nov 16, 2009 - 8:53 PM) *
QUOTE (95CelicaST @ Nov 16, 2009 - 11:51 PM) *
Sweet Jesus.


You rang?


Sorry, wrong number. :laugh:
post Feb 9, 2008 - 1:55 AM
+Quote Post
nightryder

Enthusiast
**
Joined Sep 29, '05
From Rochester, Massachusetts
Currently Offline

Reputation: 2 (100%)




QUOTE(dabazied @ Feb 8, 2008 - 9:15 PM) [snapback]639581[/snapback]

have you pulled out your spark plugs yet to see if there is any oil or oil residue on them yet? If there is oil there, ya got a piston rings/valve seal problem most likely.



oil in the sparks is most likely a spark plug tube seal problem....i believe


--------------------
IPB Image
The question is not how far. The question is, do you possess the constitution, the depth of faith, to go as far as is needed?
post Feb 9, 2008 - 8:15 AM
+Quote Post
DiP203



Enthusiast
**
Joined Dec 9, '07
From West Haven, CT
Currently Offline

Reputation: 0 (0%)




before u go pullin stuff apart check your oil level, if its too full it can cause blowby, if thats not the problem pull out a sparkplug and see if there fouled out, also take a flashlight and see if theres anything in the chamber ontopof the piston, it could be bad rings,seals,ect...
post Feb 9, 2008 - 3:27 PM
+Quote Post
dabazied

Enthusiast
***
Joined Jun 10, '07
From Riverside, CA
Currently Offline

Reputation: 4 (100%)




QUOTE(nightryder @ Feb 9, 2008 - 6:55 AM) [snapback]639655[/snapback]

QUOTE(dabazied @ Feb 8, 2008 - 9:15 PM) [snapback]639581[/snapback]

have you pulled out your spark plugs yet to see if there is any oil or oil residue on them yet? If there is oil there, ya got a piston rings/valve seal problem most likely.



oil in the sparks is most likely a spark plug tube seal problem....i believe


You are correct that that could be an issue with oil on the sparks, but if it is significant oil "eating"/loss, more often than not it'll probably be one of the other issues previously mentioned


--------------------

She's Alive...... Again!!!
QUOTE (95CelicaST @ Nov 17, 2009 - 5:53 AM) *
QUOTE (SwissFerdi @ Nov 16, 2009 - 8:53 PM) *
QUOTE (95CelicaST @ Nov 16, 2009 - 11:51 PM) *
Sweet Jesus.


You rang?


Sorry, wrong number. :laugh:
post Feb 11, 2008 - 5:47 PM
+Quote Post
gate4sweden

Enthusiast
*
Joined May 31, '07
Currently Offline

Reputation: 0 (0%)




and i forgot to say that the oil is very black and smells like burned!


--------------------
post Feb 11, 2008 - 8:48 PM
+Quote Post
dabazied

Enthusiast
***
Joined Jun 10, '07
From Riverside, CA
Currently Offline

Reputation: 4 (100%)




drain out all of your oil, flush out your system, throw in some stop leak with your oil and some seafoam as well...... after doin that check it in about a week or however often you've been finding the oil level low lately after throwing in some more..... after that if you are still gettin the same problem, check out your plugs and the chamber on top of the piston..... how much oil is it eating/burning up(ie 1qt/however many liters every wk, couple days whatever)?.......... When's the last time you had your oil changed(in km or miles)?


--------------------

She's Alive...... Again!!!
QUOTE (95CelicaST @ Nov 17, 2009 - 5:53 AM) *
QUOTE (SwissFerdi @ Nov 16, 2009 - 8:53 PM) *
QUOTE (95CelicaST @ Nov 16, 2009 - 11:51 PM) *
Sweet Jesus.


You rang?


Sorry, wrong number. :laugh:
post Feb 15, 2008 - 8:22 PM
+Quote Post
gate4sweden

Enthusiast
*
Joined May 31, '07
Currently Offline

Reputation: 0 (0%)




i have checked the spark plugs and they were white! what does tha mean? i forgot to check the top of the pistons!


--------------------
post Feb 15, 2008 - 9:11 PM
+Quote Post
dabazied

Enthusiast
***
Joined Jun 10, '07
From Riverside, CA
Currently Offline

Reputation: 4 (100%)




Like the insulator looks like there is white residue/build up on it or the whole thing(meaning the whole top part) looks covered? Either way it's not your rings.... Most likely if it's all covered in white, it's either your valve guides are worn or your valve seals are shot...... take her apart and check it out and that's most likely your problem with the oil consumption..... after you fix that issue, you can either try cleaning off(rubbing off lightly) your spark plugs or buy some new ones


--------------------

She's Alive...... Again!!!
QUOTE (95CelicaST @ Nov 17, 2009 - 5:53 AM) *
QUOTE (SwissFerdi @ Nov 16, 2009 - 8:53 PM) *
QUOTE (95CelicaST @ Nov 16, 2009 - 11:51 PM) *
Sweet Jesus.


You rang?


Sorry, wrong number. :laugh:
post Feb 16, 2008 - 12:49 AM
+Quote Post
6strngs



Enthusiast
*****
Joined May 12, '06
From Wilmington, NC
Currently Offline

Reputation: 45 (100%)




http://www.ngksparkplugs.com/techinfo/spar...aq/faqread2.asp


--------------------

94 GT - Sold -------- 69 Pontiac Lemans - Sold
88 Alltrac - Sold ---- 04 WRX - Sold
00 GT-S - Sold ------ 91 Miata - project/drift car
95 GT - Sold -------- 96 GT - New Daily Drive
post Feb 16, 2008 - 8:10 PM
+Quote Post
hurley97



Enthusiast
*****
Joined Mar 3, '04
From Portsmouth, RI
Currently Offline

Reputation: 33 (100%)




1. how many miles are on the engine?
2. how much oil does it use exactly? when you change your oil how many quarts down is it and how many miles did you go at that point?
3. if you've taken the valve cover off what did it look like? for example:
picture on the left was my old engine that used about 3qts of oil every 300-500 miles
IPB Image


--------------------
7A-FTE: It's not about the money. Our Beams Swap.

I <3 Dustin---07/16/06
post Feb 17, 2008 - 1:19 PM
+Quote Post
gate4sweden

Enthusiast
*
Joined May 31, '07
Currently Offline

Reputation: 0 (0%)




QUOTE(hurley97 @ Feb 17, 2008 - 2:10 AM) [snapback]642283[/snapback]

1. how many miles are on the engine?
2. how much oil does it use exactly? when you change your oil how many quarts down is it and how many miles did you go at that point?
3. if you've taken the valve cover off what did it look like? for example:
picture on the left was my old engine that used about 3qts of oil every 300-500 miles
IPB Image


there are 165000km on the enginge.
i cant remember what it looked like when we opend the engine. but i am sure that dint look like you second pic.
the car uses from half a liter to a 1 liter per 200 km. it depends how i drive.!


--------------------

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: December 6th, 2022 - 7:24 PM